heeft mij kind adhd

  • masha

    ik ben een moeder met een dochtertje van 3 jaar, ik ga binnenkort onderzoeken of ze last heeft van adhd ze is superactief ze slaapt om zeven uur dan wordt ze om half negen wakker en kan ze zo pas om twee uur snachts slapen ze loopt de hele dag achter me aan zelfs als ik naar toilet gaat ze kan niet zonder me (voel me wel trots hoor maar is soms te claimed ik heb ook me rust nodig) en ze luistert zo slescht hoe testen ze adhd en wat is er tegen te doen krijgt ze dan medicijnen zo ja helpt dat ook of heeft iemand tips voor me

    groetjes masha

  • Helga

    Hi,

    Zonder je aan te vallen, dit lijkt mij gewoon een geval van peuter-puberteit.

    Ze zijn baby-af en hebben idd. veel energie op deze leeftijd. Het middag slaapje vervalt meestal nu zo'n beetje en het feit dat ze achter jou aanloopt vind ik ook niet vreemd, jij bent haar moeder. Tijd voor jezelf met een kind in deze leeftijd heb je (helaas) alleen maar als ze slapen of bij oma zijn.

    Laat haar je helpen met de dagelijkse dingen. Geef haar ook een stofdoek, laat haar mee ramen zemen enz. Kinderen copieëren nu eenmaal hun ouders en meisjes graag hun moeder. Heus, dit gaat vast ‘over’.

    Helga

  • kim

    Je maakt je zorgen om je dochter,en dat doe je niet voor niets.

    Maar 3 jaar is wel erg jong om te testen.

    Je dochter gaat vast wel naar de peuterspeelzaal,hoe gaat het daar?

    vr groet kim

  • adhd moeder

    Hoi Masha,

    Waarom denk je specifiek aan adhd?

    Zit jou dochtertje ook op een peuterspeelzaal, en hoe gaat het daar.

    Ik kan je een advies geven, ga naar je huisarts en vertel wat je aan je dochtertje merkt.

    Hij kan je doorsturen naar specialisten.

    Groetjes adhd moeder

  • Albert

    Hallo Masha,

    Welkom op dit prikbord.

    voordat ik er wat van kan zeggen, wil ik eerst graag van je weten, of dit je eerste kindje is.

    Als dat zo is, heb je natuurlijk geen vergelijk en dan is het voor jou moeilijker om in te schatten of er iets aan de hand is.

    Heb je al eens anderen gevraagd hoe hun kinderen op die leeftijd waren?

    Kinderen rond hun 3e jaar worden wel eens peuterpubers genoemd.

    Er gaat dan een hoop in die koppie's om omdat ze allerlij nieuwe indrukken opdoen en daar mee moeten leren omgaan.

    Sommige kinderen worden daar stiller van, maar andere kinderen kunnen dan juist weer heel druk worden, ook de verwerking van angsten e.d. heeft daar mee te maken.

    Mijn zoontje was op die leeftijd ook erg druk, maar die was ook veel te vroeg geboren en daar maakten we ons eerst ook zorgen om.

    Nu is hij 9 en is het duidelijk dat hij een gewone gezonde knul voor die leeftijd is, ADHD is niet gebleken gelukkig, terwijl ik het zelf wel heb.

    ADHD kan pas vanaf hun 6e worden onderzocht, want dan worden de symptomen beter zichtbaar.

    Op de leeftijd van jou kindje kun je daar nog geen pijl uit trekken en zijn ze te jong voor medicatie als het al zo zou zijn.

    Als je twijfelt, zou ik het toch met je huisarts bespreken want er kunnen ook andere oorzaken zijn, die het gedrag beïnvloeden.

    Verder zijn er ongetwijfelt wel meer ouders hier op het prikbord die hun ervaringen met je willen delen.

    Groeten, Albert.

  • maggie

    tja volgens mij is 3 jaar te jong om je kind te laten testen, en misschien is het gewoon de peuterpubertijd alle kinderen zijn weleens behoorlijk dwars, misschien is er iets in jou en haar omgeving gebeurd waar door ze verlatingsangst heeft ( bang is dat jij weggaat kan ook dit gedrag veroorzaken)

    er kunnen meerdere factoren spelen niet alleen adhd. en als ze een adhder zal zijn , begin dan nu gelijk met haar structuur aanbieden gewoon op tijd naar bed laat haar maar roepen ze went er vanzelf aan, streng en toch consequent zijn. en als je naar de wc gaat en zij loopt met je mee laat ze met iets spelen of stuur haar weg. al het begin is moeilijk vooral bij zon klein lief meisje . maar als je nu niet ermee begint verlies jij en zal zij de baas zijn.

    groetjes maggie

  • Rianne

    Als je kindje wel om 7 uur slaapt maar om half 9 wakker wordt moet je eerst gaan kijken WAAROM ze om half 9 wakker wordt, lijkt me. Daar moet toch een reden voor zijn? Misschien een voordeur die rond dat tijdstip iedere avond hard dicht valt of een auto die stationair staat te draaien of misschien wel de t.v. die te hard staat?????? En wat doe je als ze wakker wordt? Mag ze gezellig in de huiskamer komen? Naar dit soort dingen moet je eerst kijken.

    Dat je kindje om 7 uur wel gaat slapen sluit ADHD overigens al bijna uit…….

  • Sarah

    Rianne, Jij eindigt jouw berichtje met:

    “Dat je kindje om 7 uur wel gaat slapen sluit ADHD overigens al bijna uit…….”

    Ik ben het daar helemaal niet mee eens en vind dat wel een beetje ongenuanceerd. Het merendeel van adhd-kinderen heeft misschien wel slaapproblemen maar daarop kun je niet uitsluiten of het wel of niet adhd heeft. Mijn zoon had geen slaapproblemen en heeft wel adhd. Hij kreeg overigens pas inslaapproblemen door de ritalin!

    Masha,

    Het zal je wel duidelijk zijn geworden dat het nog veel te vroeg is om adhd te kunnen diagnostiseren. Maar wanneer jij vermoed dat er “iets” niet in de haak is met je kind, schroom dan niet om hulp te vragen bij de huisarts, consultatiebureau, opvoedbureau en dergelijke. Het maakt ook niet uit of je kind wel of niet adhd heeft of het later zal hebben. Het gaat erom of jij het nog trekt in deze situatie en of jij voor je zelf hulp wilt en voor haar? Of gaat het allemaal nog wel en zal de tijd het leren of er echt iets met haar aan de hand is of dat ze er overheen groeit?

    Sterkte en succes!

  • marleen

    Hallo Masha,

    Ik sluit me geheel aan bij de andere opmerkingen.

    3 jaar is echt nog te jong om te testen. Mijn zoontje van 6 werd onlangs, laat ons zeggen: naar huis gestuurd, om volgend jaar eens terug te komen omdat hij nog te jong is om goed te testen voor adhd.

    Verder is het ook belangrijk wat gezegd werd over wat mag ze doen als ze wakker wordt? Als dit een positief iets is voor haar zal ze dit zeker blijven doen: TV kijken, lekker nog wat bij mama zitten, bij mama in bed, een verhaaltje, nog wat spelen,….. allemaal leuke dingen waarvoor elk kind gewoonweg heel graag weer wakker zou worden. Een positieve aandacht zorgt ervoor dat het gedrag zich gaat herhalen.

    Wat doet ze bij jouw op de WC, mag ze dan een boekje kijken, met water spelen, gewoon bij je zitten…… is toch allemaal gezellig, waarom dus niet blijven doen. Als je echt niet wil dat ze meegaat naar de WC, laat haar dat dan weten, met een kordate neen, lief, maar kordaat…. doe misschien gewoonweg de deur dicht (wel vlug plassen dan :), je weet maar nooit….) Als de reactie op haar gedrag onaangenaam is zal ze hoogst waarschijnlijk ophouden met dit gedrag.

    Een van de kenmerken van adhd is dat juist de kinderen niet reageren op de negatieve reactie van hun gedrag. Ze leren niet uit hun fouten,,, zeggen velen. Met pas 3 jaar is dit echt nog heel vroeg om dit te kunnen vaststellen. Let er dus op dat het gedrag dat je bij haar wil doen veranderen een negatieve uitwerking heeft bij haar die voor haar duidelijk is: Als je bijvoorbeeld heel lief zegt dat mama daar triest van wordt is dat soms verwarrend voor kinderen…. is mama nu blij of triest? ze zegt het toch lief? Laat haar duidelijk weten met een strenge neen, eventueel een tijdje zonder aandacht dat je datgene wat ze doet niet wil. Daartegenover moet je heel positief reageren op alles wat ze goed doet. Als ze je eens alleen naar de WC laat gaan kan je haar achteraf, onmiddellijk wel, een boekje lezen. Laat het haar duidelijk weten: omdat je zo flink was en mama alleen naar de WC kon gaan we nu samen een boekje lezen. Na een paar keer lukt het zeker wel.

    Is het uiteindelijk toch een adhd-ertje dan heb je met deze manier van werken ook een goeie vooruitgang, al duurt het proces bij adhd-ertjes wel heel, soms hopeloos heel wat langer….. maar de manier van werken blijft uiteindelijk dezelfde.

    succes ermee. En je weet ons wel te vinden.

    Marleen.

  • mas

    Dat je kindje om 7 uur wel gaat slapen sluit ADHD overigens al bijna uit…….

    Hoi Rianne, dit vind ik ook een zeer vreemde en onware opmerking, slaat echt nergens op.

    groetje van mas