adhd , exceem , astma en allergie

  • Bernadette

    Hoi ,

    In de topic ijzer werd er al een stukje over geschreven , adhd en een bepaalde allergie , toch boeit mij deze vraag die telkens weer terug komt .

    Want is het dan toeval of berust het werkelijk op een samengang , erfelijkheid of beide .

    Ik heb dus exceem , maar mijn adhder /autie niet .

    Toen ik zes weken lang een darminfectie had was en is mijn exceem nog steeds verdwenen , de vraag aan mijn huisarts hoe kan dat dan was dat de allergische reactie nu via de darm infectie er uit komt , immers het rare van alles is dat beide over zijn .

    Een kennis van mij heeft een dochtertje met koemelk allergie en een zoon vermoedelijk met adhd , te jong nog om te testen .

    Ze hebben diverse huisdieren en de arts van het meisje vertelde de moeder dat het door de huisdieren kwam de allergie van de dochter .

    De moeder en ik kregen daarop een discussie , haar mening is dat de westerse maatschappij te weinig bestand meer is tegen het voorkomen van alergie , we zijn er door alle overbezorgdheidsmaatregelen , middeltjes en zalfjes , ons afweersysteem mee gaan beinvloeddde .

    Ze haalde daarop ook de afrikaanse landen aan , of daar nu exceem was , of daar nu adhd was , of autisme .

    In eerste instantie antwoorde ik daarop , tja zeg daar zullen ze hele andere zorgen hebben .

    astma , exceem , coeliakie , zijn familie van elkaar , ziektes dus .

    Maar hoe staat dat in relatie met een stoornis als adhd of autisme , ben benieuwd naar jullie mening of ervaringen . gr Bernadette

  • Albert

    Hallo Bernadette,

    Als ik het goed begrepen heb, is jou exseem door de darminfectie definitief verdwenen? Ik vraag me af of dat door de medicijnen kwam die je moest slikken, of dat er een verdedigingsmechanisme in je lichaam getriggerd werd door die darminfectie die vervolgens de exseem te lijf is gegaan.

    (mischien ook wel mede door die medicijnen)

    Ik ben van mening ,dat de ADHD, of de erfelijkheid daarvoor, de basis is van allergiën, bronchitis, exseem en soortgelijke aandoeningen.

    Het lijkt er sterk op, dat door een tekort aan een bepaalde stof, veroorzaakt door de ADHD, ook het imuunsysteem wordt aangetast.

    Tsja, het is net een puzzel, waarvan je de stukjes op de juiste manier moet zien te leggen. Dat hoeft niet altijd via de wetenschap te gebeuren, het kan zijn dat de oplossing zo voor de hand ligt, dat men er gewoon overheen kijkt.

    Stel, dat men toch een bepaalde stof zou vinden die ADHD definitief zou kunnen

    doen verdwijnen, zijn we mischien ook van al die allergiën af.

    Groetjes, Albert.

  • Bernadette

    Hoi Albert ,

    ik denk juist dat het niet met elkaar te maken heeft en puur toeval is daarom ben ik ook aan het zoeken op het net .

    Ik had voor de duidelijkheid geen medicijnen voor de darminfectie , terwijl die toch weken geduurd heeft , leefde op thee en boullion .

    Dan ben ik eerder geneigd te denken dat exceem bijv . meer met voedsel te maken heeft .

    Het verdedigingsmechanisme zal er inderdaad wel al was het vertragend gezorgd hebben dat zowel de darminfectie als mijn exceem verdwenen is , al hoewel ik er wel vanuit ga dat dat weer terugkomt .

    Maar ik heb geen adhd dus en mijn zoon wel , die heeft een maag en darmen als een olifant , is nooit verkouden heeft geen exceem , eet als een tja wat zal ik zeggen , een volgeladen koelkast .

    Dus is het vreemd toeval of niet , gr B

  • marmar

    hoi

    Ook hier is er een zoon met a.d.h.d en astma(wel in lichte mate) en op jongere leeftijd exceem gehad.

    Maar ik moet er wel bij zeggen dat zijn vader dat ook heeft,dus hier wel om een erfelijke aandoening gaat.

    Wij zelf hebben geen a.d.h.d

    Wel komt er bij mijn in de familie heel veel voedselintolarantie voor.

    Dus weet niet (maar denk wel) dat die 2 dingen meer met elkaar te maken hebben.

    Voedselintolerantie en a.d.h.d

    Dan astma en a.d.h.d

    Ik denk zelf ook omdat astma heel veel voorkomt, en daarom ook veel kinderen zijn met a.d.h.d en astma.

    Een broodje aap verhaal.

    Weet je wat mijn opvalt(is weer echt een broodje aap verhaal).

    Dat veel kinderen met a.d.h.d een haaringroei heeft die naar voren groeit.

    En heel stug haar heeft,doof.

    Ik weet het ,het zal wel nergens op slaan,maar dat valt mijn op.

    Ja je gaat ook overal op letten, wat zou het makkelijk zijn,als je aan de buitenkant kon zien,of iemand a.d.h.d heeft

    groetjes marmar

  • Bernadette

    Hoi Marmar ,

    Hoe meer ik er over lees des te vreemder vind ik het worden , want mijn adhdertje heeft dus een maag als een tierelier en eet zo een 12 oliebollen op en zegt dan he ma bak jij ze volgend jaar zelf , zijn toch lekkerder . pffffffff .

    Hij heeft dus geen exceem , geen astma , geen coeliakie , wel autisme en adhd en stekeltjes haar dus zal straks wel eens gaan vlooien .Mijn moeder heeft coeliakie en als mijn darminfectie langer geduurd had was en werd ik daar ook op onderzocht .

    Astma kwam al bij mijn overgrootmoeder voor en in elke generatie daarna .

    Dus dat is erfelijkheid , maar dan exceem , is fam. van de astma groep .

    Hoe meer vragen je er over steld hoe meer antwoorden je wilt weten en word het inderdaad broodje aap verhaal , gr Bernadette

  • Sarah

    Hoi bernadette,

    Al onze kinderen hebben een koemelkallergie gehad. En onze oudste(adhd'er) had daar ook exceem bij.(en heel veel bij gehuild als baby) Over beide is hij nu heen gegroeid en naar mijn gevoel kregen wij de adhd er voor terug. Mijn neefje heeft ook adhd,astma en koemelkallergie. Verder komt zowel adhd als andere allergieen niet bij bij ons voor in de familie. Onze oudste zoon is overigens broodmager, eet wel goed maar slikt wel ritalin. Weet jij of de ritalin effect heeft op zijn groei? Ik weet wel dat ze een slechte eetlust kunnen krijgen maar daar heeft hij geen last van?

    Groetjes Sarah!

  • nina

    Hallo,

    Lang geleden zat ik met veel intersse een stukje te lezen in een huis aan huisblad over de explosieve toename van allergische kinderen. Ik had die tendens ook al opgemerkt omdat ik mijn snoepassortiment had aangepast aan kinderen met kleurstofallegieen. Drukke onhandelbare kinderen waar geen land mee te bezeilen viel. Kwestie van vraag en aanbod (steeds meer aangepast snoepgoed). Die klantjes namen een behoorlijk deel van de snoepconsumptie voor hun rekening. Vroeger hoorde je daar toch niets van?? Tegenwoordig overigens ook niet meer, was dit een tijdelijk iets?? Of heet kleurstoffenallegie ineens adhd, autisme oid? Ik kwam toen in ieder geval alle kinderen graag tegemoet. Ik kocht speciaal snoepgoed en ijsjes in voor allergische kinderen. Ouders blij, kinderen blij en ik blij (want omzet, eerlijk is eerlijk).

    Vreemd was het wel. Ik had me toen nog niet verdiept in dit soort zaken terwijl mijn kinderen (en ik, okee…..) een buitengewoon een stelletje lastpakken waren. Adhd oid was mij, het consultatiebureau of huisarts onbekend, tenminste… wij hadden zoiets niet, kinderen, lastig, tijd en energie, enzenz. Jaren later wel, toen konden we beginnen met opnieuw leven.

    De antroposofische therapeut of arts (ik weet het niet meer precies) zat in het artikel te vertellen over kinderen die door goede hygiene vrijwel niet meer in aanraking kwamen met “kwalijke ziekteverwekkende stofjes”. Het afweermechanisme ging zich als gevolg daarvan keren tegen onschuldige of lichaamseigen stofjes met allergieen als gevolg.

    Ik dacht na over mijn bewerkelijke kinderen. Ik had een tuin van een paar 100 meter, veel aarde, beestjes en kinderen die niet op het kleedje bleven. Ze waren altijd vies, onder de aarde en zwarte mondjes waar ik maar liever niet bij nadacht wat daar naar binnen was gegaan. Nadat de kinderen mij de smaak van ongedierte gingen vertellen hoefde het niet meer zo. Herkenbaar? Laat maar, hoef ik niet over uit te wijden. Volgens de huisarts kon het niet zoveel kwaad, hele volksstammen leven van beestjes die ehhhh…….. okee, we leven nu eenmaal in een ander land waar andere eetgewoonten gelden. Belgen vertelde mij hoe je krekels lekker kon bereiden en opeten. Vlakbij huis over krekels, een land verderop heeft slakken (escargots) hoog in het vaandel staan. Wie ben ik om mijn kinderen te verbieden te eten wat de natuur biedt. Over smaak valt niet te twisten….. toch?

    Enfin…. het stukje over de antroposofische kenner die het had over afweer, aarde en natuur. Tja…. mijn oude antroposofische-homeopatische huisarts had mijn moeder ooit iets verteld over kinderen met groene snottebellen. Volgens hem betekende dat dat darmen niet goed werken als kinderen met van die vette groene snottebellen rondlopen. Sorry… onsmakelijk onderwerp.

    Toch klonk er iets van logica in. Snotterende kinderen zijn veel ziek. Zieke kinderen zijn lastig. Duurt ziekte lang is gedrag ook lang lastig en vervelend.

    Bij mijn kinderen nooit groene snottebellen gezien. Wel eens verkoudheid en een keer longontsteking maar dat is toch anders. Mijn kinderen zijn absoluut niet allergisch behalve voor roken. Terecht mogen ze daarover klagen. Goed ik rook buiten hebben ze er geen last van.

    Dieren. Maar liefst 4 honden hebben we gehad. Haren, vieze baggerpoten tot in de box toe op jacht naar kaakjes die daar lagen, half opgegeten boterhammen, kinderen klommen in de hondenren en nog steeds een restanten honden die we nog hebben. Niks allergie. Haren!?!?!!?! Vlooien??!! Bwehh!! Wanhopig werd ik er soms van, hele truien had ik ervan kunnen breien. En antivlooien fabricanten zijn rijk van me geworden.

    Hmm… ergens gelezen, “heb je een allergisch kind? neem een hond of een 2de hond”. Pfffffffttttt….. blij dat ik eigenwijs mijn honden heb gehouden, alleen een hond heeft vlooienallergie, wij hebben geen last van vlooien of verwarring door die parasieten.

    Paardenharen veroorzaken ook geen allergie. Paarden spelen een belangrijke rol in het leven van mijn kinderen. Waar paarden is mest, vliegen enz. Nope geen bultjes, rode vlekjes, hoestbuien of astma gelukkig.

    Een toename van allergische kinderen is met name in westerse landen vastgesteld. Nu nemen het aantal kinderen met adhd en autistische stoornissen ook toe. Ik geloof vast in een verband. Ik ben geen medicus maar volg ontwikkelingen wel op de voet. Ik heb meer dingen ontdekt die gedragproblemen veroorzaken en die logisch en volledig verklaarbaar zijn zonder dat ouders (en druk en tijdgebrek en allergische stofjes) daar schuldig aan zijn.

    Ik geloof vast in mijn oude huisarts. Darmen die niet goed werken zorgen voor stofwisselingsproblemen die ook invloed op hersenfuncties hebben. Helaas valt dit gebied vaak in “alternatieve geneeskunde”. Mijn huisarts was en arts en homeopaat en anthroposoof. Anthroposofie gelooft in kracht die het eigen lichaam heeft in het overwinnen van ziekten en infecties. Reguliere artsen geloven in geneeskunde. Een combinatie van dergelijke specialismen kan tot veel kennis en behandeling op verlerlei gebied leiden.

    Ooit gaf ik bloed, was donor. Ik heb na 1980 bloedtransfusie gehad (4 zakken bloed na een bevalling met complicaties). Wegens gevaar voor ziekten mag ik nu geen bloed meer geven (yeks..!! waar loop ik mee rond???? word ik oud? ga ik creutzfeld-jacob krijgen? of iets anders engs wat ze nu nog niet weten of al gepubliceerd hebben??). Ik heb een keer bloed gegeven nadat ik tig afgewezen was ivm bloedarmoede (ijzertekort). Na die ene donatie voelde ik me beter dan ooit! Schijn bedriegt want binnen een week werd bij mij de ziekte van pfeiffer vastgesteld met leverontsteking, miltontsteking, keelontsteking, enz. 3 maanden uit de running geweest. Vaag want ik was wel opgeknapt van die aderlating maar als gevolg daarvan een laag ijzergehalte door tijdelijk minder rode bloedlichaampjes. Helaas zat mijn donorinhoud al bij een ander want ik had direct bij de bloedbank gemeld dat ik pfeiffer had. Neuh…. kon geen kwaad. Vaag dat ze dat niet bij de bloedbank hadden ontdekt, gossie..? Bloedonderzoek brak ook z'n nek erover, met veel pijn en moeite werd een infectie vastgesteld. Raar lichaam die een forse infectie slechts met moeite laat zien in bloedonderzoek, had amper een verhoogde bezinking en koorts voor de kenners onder ons. Geen bloedarmoede en ook weinig andere tekenen die wezen op lichamelijk disfunctioneren door een forse infectie. Slechts een beetje schor, maar wie is dat niet na een wandeling door de vrieskou in de winter als infecties overal rondwaren? Ja moe was ik ook, sliep toen ook al niet goed in de nacht. Verklaarbaar dus. Na 17 jaar is dat nog steeds niet veranderd :-(

    Ja, ik geloof stellig in lichamelijke oorzaken voor gedragsproblemen die leiden tot psychiatrische problematiek. Vast te leggen is dat niet altijd. Het lichaam beschikt over veel kracht.

    Ik heb geprobeerd de vinger te leggen op onze psychiatrische problemen. Ik ben al een eind op weg maar vooralsnog is er bij ons geen sprake van lichamelijke ziekten of allergieen die onze adhd hebben kunnen verklaren. Andere oorzaken die wel gedrag gelijk aan adhd of autisme hebben zijn vastgesteld doch als bijgaand iets, een verklaring voor overige (leer)problemen die op de hoop adhd dus “mee leren leven” waren gegooid. Onthutsend is mijn ervaring, onverwacht, zoiets simpels die zulke gigantische gedragsproblemen kunnen veroorzaken en dyslexie en dyspractie en autistische kenmerken. Mijn oudste zoon wordt ervoor behandeld en mijn dochter. De een geen adhd de ander wel. Beide gedragproblemen, de een geen stempel de ander wel. Een rondje psychiaters had vast een diagnose opgeleverd. Ik ga niet zover.

    Ik geloof ook in andere zaken. Adhd, autisme, astma, allergie en meer zaken houden naar mijn idee verband met elkaar. Gedragsproblemen en sociaal-emotionele problemen hebben veel meer oorzaken dat via de DSM worden vastgesteld. Mateloos interessante materie vind ik.

    Ik weet het niet, ben geen medicus maar soms denk ik dat te snel naar adhd of autisme wordt gegrepen als reden (of excuus??) voor gedragsproblemen. Een stagnatie in lichamelijke en geestelijke ontwikkeling verdient niet altijd een psychiatrisch stempel met soms ook medicatie. Een simpele verklaarbare oplossing voor een reeks van problematiek is soms eenvoudiger en minder belastend voor zowel ouders als kinderen denk ik. Maar wie ben ik?

    Voordeel cq nadeel. Met een stempel is het makkelijker om (financieel) goede hulp en ondersteuning te krijgen. Nadeel eens een stempel altijd een stempel.

    Ohja, ik gaf mijn kinderen nooit paracetamol als ze verhoging of koorts hadden. Ik ging ernaast zitten met washandjes en koud water. Paracetamol onderdrukt de koorts. Koorts is een afweersysteem om op een natuurlijke manier het lichaam de strijdt aan te laten gaan met infecties. Mijn dochter had zeer hoge koorts door longontsteking. In overleg met mijn huisarts heb ik geen paracetamol gegeven, ik stond er niet achter. Laat het lichaam het maar zelf uitvechten, ze kreeg wel antibiotica omdat longontsteking gevaarlijk is. Koorts is niet gevaarlijk meestal, wel zorgwekkend voor ouders.

    Het artikel in de krant stelde het gebruik van paracetamol ter discussie omdat koorts nuttig is voor het afweersysteem. Gebruik van paraetamol ondermijnt het afweersysteem. Ik zie daar een logica in. Ouders zijn bang voor koorts. Waarom?? Tot 41 graden kan het meestal geen kwaad, dokter wel bij de hand houden maar lichaam laten uitvechten, wordt het sterk van.

    Ik heb als klein kind 3x longontsteking gehad (laatste keer kantjeboord), mazelen, vele malen zeer hoge koorts, geen allergieen en ben na mijn kindertijd nooit meer ziek geweest. Mijn zusje die een wrakkige gezondheid had als klein kind (ziekenhuis in en uit) is na 10 jaar ook nooit meer ziek geweest. We hebben beide adhd en geen allegie of overgevoeligheid waar dan ook voor. Ja, een ding kunnen we niet tegen, dat is stress worden we lichamelijk en geestelijk doodziek van. De adhd is dan niet meer te hanteren. Zij slikt geen medicijnen ik wel. Zelfs dan ga ik door het lint.

    Een leuke discussie Bernadette. Ben benieuwd naar meer reacties.

    Ohja, (ik bedenk me telkens weer dingen) als we vroeger antibiotica van van onze antroposofische huisarts kregen, kregen we ook vitamime B12 en iets anders om de darmflora weer op te bouwen. Antibiotica helpt de natuurlijke darmflora (bacterien nodig bij vertering van voedsel en omzetten naar enzymen die opneembaar zijn en worden gebruikt bij de stofwisseling) om zeep en dat zorgt weer voor ongewenste reacties. Antibiotica dood immers bacterieen, dus ook de nuttige die in onze darmen thuis horen.

    Ze zouden eens een wetenschappelijk onderzoek kunnen gaan doen naar het verband tussen antibiotica, allergie en gedragproblemen. Is dat wel eens gedaan?

    Liefs

    Nina

  • Bernadette

    ja Nina ,

    Sterker vanmiddag moet ik met mijn adhder/autistje naar de psychiater over zijn bloeddruk en gewicht naar ritalin gebruik wat die niet slikt , ingewikkelk worden kan nog erger .ga ik ff over mee pratewn zij is de wetenschapper ikke niet …….

    Mijn kinderen hebben beide schrikbarend lang borstvoeding gehad , denk wel tien maanden zijn dus nooit verkouden , nooit grieperig , vreemd he .

    Zolang als ik me kan herinneren heb ik exceem , soms een beetje astma maar dat laatste is te verwaarlozen , dat eerste verdwijnt dus voorlopig naar mijn darminfectie .

    Vroeger als kind had ik nooit huisdieren , nu vijf honden , mijn exceem was en is nog verergerd daardoor , hondenvlooien bijten geen mensen !!!!!!!

    Wel bijten honden inbrekers merkte ik gisteremorgen , ff offtopic .

    Ik las een aantal jaren geleden een verhaal over s,lands grootste melkfabriek die als ontwikkelingshulp een vrachtwagen melfblikken in poedervorm naar een afrikaans land stuurde , gelukkig is nu de ontwikkelingshulp ook ontwikkeld , want de blikken met poeder kwamen wel aan op plaats van bestemming .

    Alleen de bewoners hadden er een ander plan mee , toen later wie goed doet goed ontmoet ging kijken , waren de huisjes gestuct met het poeder . want het hield ongedierte en zon tegen , tja gr Bernadette

  • Bernadette

    Hoi ,

    Dus gisteren de discussie gehad met de psychiater over adhd , autisme astma e.d .

    Haar mening was dat als je 100 moeders met een van die aandoeningen en hun kinderen onderzochten dat het aantal met exceem e.d hoger ligt er is dus verband tussen de aandoeningen /ziektes is .

    Zet je honderd moeders neer zonder deze erfelijke aandoeningen dan is het aantal adhdertjes kleiner .

    Het feit dat ik toch al in de geschiedenis naar helft negentiende eeuw kan teruggaan wat astma betreft mijn overgrootmoeder had het al , betekent dat het bij ons een erg sterk gen is .

    Overigens zij sprrekt over adhd en autisme als ziektes en ik ben geneigd haar te geloven groet Bernadette

  • nina

    Hoi Bernadette,

    Allergie, astma, exceem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid van tal van (lichaamseigen)stofjes en soms ook door stress. Mensen met adhd en autisme zijn ook overgevoelig (voor prikkels bv). Soms hoor je over kinderen die door dieten van hun adhd of autisme zijn afgekomen.

    Overgevoeligheid? Intolerantie? Allergie? Stress? Adhd?

    Ziekte of stoornis?

    Hoe meer ik over deze materie lees hoe interessanter maar ook verwarrender het wordt.

    Groetjes

    Nina