heftig die rebound-effecten. Help

  • charlotte71

    Onze zoon van 8 heeft sinds anderhalve week de diagnose en ook de medicijnen gekregen voor ADHD. De eerste dagen ging het nog, maar nu worden die rebound-effecten steeds erger. Op de voetbalclub is hij bijna niet te hanteren, wordt vreselijk boos en scheld dan, schopt overal tegenaan. Echt een duiveltje dan. En die ogen spuwen vuur.Thuis heeft hij dat ook. Ben zelfs bang dat hij zijn zusje van 6 ooit iets aan kan doen, terwijl ze op andere momenten heel lief zijn voor elkaar. Als hij zijn zin niet krijgt is dat reden om “het bommetje te laten ontploffen”. Hoelang kan zo'n opbouwfase duren, en worden die reboundeffecten dan minder?

    Hij is zo bijna niet te hanteren. Als de medicijnen nog aan het werk zijn is hij inderdaad een stuk rustiger. Hij zegt zelf ook dat het minder druk is in zijn hoofd.

    Hoelang moeten we doorzetten of moeten we iets anders proberen. Ik gun hem die rust in zijn hoofd zo, maar de effecten daarlangs zijn zéér, zéér zwaar.

    Daarbij is hij ook nog hoogbegaafd wat ook niet gemakkelijk is. (Heeft veel dezelfde kenmerken als ADHD, dus misschien is het wel dubbelop druk, druk, druk.)

    Wat zeggen jullie; stoppen of nog even volhouden. Hoe hebben jullie dat ervaren? Is er iemand die ervaring heeft met gedragstraining of wat is er eigenlijk nog meer te doen als medicatie alleen?

    Veel vragen en toch hoop ik dat jullie mij willen helpen. Sta nog aan het begin en ben druk bezig om me te “specialiseren” maar kan nog veel hulp gebruiken.

    Charlotte

  • mamo

    Beste Charlotte,

    Zelf gebruik ik al heel wat jaartjes ritaline. Ooit een recept voor geschreven gekregen (lage dosis) en dat was dat. Sinds kort dosis verhoogt om te kijken of mijn concentratie hierdoor zou verbeterenen en hopende dat mijn innerlijke onrust ook zou afnemen. Enige verhoging gaf sterkere rebound effecten en sinds vandaag ben ik aan het afbouwen (na nog een dosis verhoging te hebben geprobeerd. Mag nu een ander middel proberen, want ook al was het rebound effect minder met deze laatste hoge dosis en de concentratie ook stukken beter, alleen die onrust/gejaagheid is niet vol te houden (althans niet voor mij).

    Veel succes verder!

    Groeten,

    Mark

  • Bernardine

    welke medicatie gebruikt ie? er zit een verschil in opbouw gedurende de dag. mijn psychiater legt het altijd goed uit.

    ik ben 37, gebruik concerta(niemand weet het)54 en na een uur of 10 neem ik ook een ritalin van 10mg tot ik ga slapen,na 2 a 3 uur krijg ik een rebound in de vorm van wiebelbenen(echt niet normaal) en wordt vreselijk onrustig, ik moet dan ontspannen en naar bed! beste remedie. het blijft lastig,maar hoelang gebruikt hij het nu? mijn lichaam heeft er 3 mnden aan moeten wennen…. nu moet ik er zelfs om denken dat ik het niet vergeet,omdat het zo gewoon voelt. In het begin was ik warrig,duizelig,misselijk enz….

    groetjes Bernardine

  • Bernardine

    o ja,enne ik doe al ruim anderhalf jaar aan gedragstherapie ; 2e lijns psychologie en met succes. Ik heb me laten vertellen dat de combi medicatie en therapie het beste zijn…..

    succes !

  • charlotte71

    Je moet inderdaad even volhouden, het effect is nu al veel minder bij mijn zoon. Hij gebruikt niet het merk Ritalin, maar wel de werkzame stof ; methylfenidaat.

    s-avonds gaat het nu eigenlijk best goed. Ik heb inmiddels wel ontdekt dat het hanteren van een beloningssysteem geweldig goed werkt bij hem. Ik heb een streepjes-systeem bedacht; op een paar moeilijke momenten van de dag kan hij streepjes verdienen op vooraf bepaalde punten (zelf aankleden, tanden poetsen e.d. tot 's-avonds zonder mopperen naar bed als het tijd is). Dit werkt echt! Hij zegt dat zelf ook; “ik wil alleen maar mijn best doen mama om die streepjes te verdienen, want dan krijg ik een beloning en dat is leuk.” Hij wordt geprikkeld op een goede manier. En de beloningen die bepalen we per week samen, hij heeft daar ook enige inspraak in.

    Ook heeft hij al psycho-educatie gehad (wat is ADHD eigenlijk), dat geeft hem zelf ook inzicht in zijn (on)mogelijkheden. Nu zijn wij ouders met de educatie bezig. We staan nog aan het begin, maar op dit moment heb ik er wel goede kijk op. Het blijft een uitdaging, maar als je ook positieve puntjes scoort dan houdt je vol!!

  • ingekraut

    Volgens mij krijg je rebound-effecten tussen de slikmomenten van de medicatie door.

    Dus als het weer tijd is voor een nieuwe dosis. Als dat nu bv. om de 4 uur is, dan zou je kunnen proberen daar 3,5 uur van te maken om de rebound te voorkomen.

    Ik heb zelf ADHD en heb daar ook last van gehad en zeker in het begin.

    Geef de medicatie zeker 2 - 3 weken de tijd om zijn werk te doen om een goed beeld te krijgen.

    Wat ook zou kunnen spelen is de dosis, of te hoog of te laag, want dat geeft ook reactie.

    Succes.

  • muis

    Mijn zoon is begonnen met concerta. Ik heb geen bijwerkingen gemerkt bij hem. We hadden het idee dat het niet voldoende werkte. Ik overleg met de kinderarts over gegaan op ritalin. Ik ben er na 3 dagen mee gestopt. Hij reageerde zo heftig en die rebounds waren echt heel heftig. We hebben toen even niets gegeven en toen kwamen we erachter dat de concerta toch wel degelijk wat deed. Dus nu krijgt hij concerta.

  • kruimelrd

    Mijn zoon 9,5 jaar, krijgt in de ochtend 10mg methylfenidaad en 1,5 uur later concerta 54mg en rond etenstijd nog 10mg methylfenidaad om de rebound te overbruggen.

    Wij zijn in het begin ook begonnen met 3x per dag 10mg…maar het werkte gewoon niet. De stof werd te snel afgebroken. Hij heeft een tijdje concerta 36mg geslikt, maar dat werkte na een jaar ook niet meer.

    Ik hoop dat hij snel terug kan naar een andere dosis, ik vind het namelijk erg veel, maar goed hij heeft het gewoon nodig…….

    Mss kan je vragen voor een lang werkende, medikinet of concerta…..

  • muis

    Inmiddels is hij terug naar de concerta 27 mg. Dit heeft voldoende effect voor zijn schoolresultaten en de scherpe randjes er thuis af te halen. De kinderarts wil absoluut niet meer geven omdat hij dit meer dan genoeg vind. Wij zijn het daar wel mee eens. Zoals het nu gaat is het goed te doen.