uitkering + Pgb ??

 • Jet

  Vandaag was mijn laatste werkdag.

  Vanaf morgen ben ik officieel werkloos.

  Normaal gesproken ga je dan naar het CWI om je in te schrijven en een WW uitkering aan te vragen.

  Beide kinderen hebben een pgb. Nu ik geen baan meer heb is het mijn bedoeling om mezelf meer in de huren. Als moeder ben je toch de beste professional.

  Maar hoe werkt dit in combinatie met een uitkering. Mag je uberhaupt wel een uitkering hebben?

  Volgens mijn man zijn dit zorginkomsten en niet van toepassing op een WW uitkering. Maar inkomsten zijn wat mij betreft inkomsten. CWI en UWV komen met allemaal verschillende antwoorden. Wie weet hoe het zit…???????

  gr. Jet

 • Msstery

  Het lijkt me wel dat je een uitkering mag hebben én een pgb.(bijstandsmoeders) Maar als jouw man ook een inkomen heeft wordt het wellicht een ander verhaal? Waarom kunnen die instanties je hier niet over informeren? Gewoon doorvragen hoor Jet, tot je de ‘juiste’ persoon aan de telefoon hebt.

  Helga

 • Albert

  Vervelend voor je, dat je je baan kwijt bent, zal wel een dubbel gevoel zijn hè.

  Helaas kan ik je niet helpen met je PGB, ik heb daar zelf niet mee te maken.

  Groetjes, Albert.

 • estherr

  Interessante vraag. Ik liep een tijdje geleden met de vraag rond of ik zou mogen werken én pgb zou mogen krijgen. (Want ze kunnen denken: als je weer kan werken heb je energie over en dus geen pgb nodig?? zoiets). Ik heb toen gebeld en werken én pgb mag. Niet werken en pgb mag ook, en als je nou toevallig een uitkering krijgt lijkt mij niet uitmaken. Dat zijn toch twee verschillende potjes? Ik moet ze toch nog bellen van de week, ik zal dan meteen jouw vraag stellen.

  Ik ga door mijn verhuizing waarschijnlijk geen pgb meer krijgen, en ook geen rugzakje meer…

 • nina

  Hoi Jet,

  Ik weet geloof ik wel hoe het zit.

  PGB is te ingewikkeld voor veel instanties. Je loopt vast in de regelingen omdat medewerkers er niet goed raad mee weten. Is ingewikkeld want je bent niet in loondienst, kan geen loonstrookje overleggen maar wel een contract. Dat leidt tot problemen want men weet niet hoe en waar ze je inkomsten uit PGB moeten plaatsen.

  Inkomsten uit PGB zijn overige inkomsten die je moet opgeven bij het uwv als je een uitkering ontvangt. Is geen loon want je kunt niet in loondienst zijn bij je kinderen of andersom als je samen 1 gezin vormt. Je betaalt geen premies voor sociale verzekeringen als ziektewet, ww of wia. Je moet wel belasting betalen en een % voor die nieuwe ziektekostenwet. Dat gaat via de belastingdienst. Doe aangifte!!!! Maak gebruik van alle aftrekposten/ziektekosten, daardoor zakt je inkomen en betaal je minder belasting (en wettelijk deel ziektekostenwet als je overige inkomsten (uit PGB) heb).

  Het is een misverstand als gedacht wordt dat inkomsten uit PGB iets van een vergoeding is. Dat is beslist niet waar en als je die inkomsten niet opgeeft kun je een hoop trammelant (tot een paar jaar achteraf) verwachten.

  Je hoeft geen ww aan te vragen. WW is een schade-uitkering voor inkomensverlies als gevolg van werkloosheid. Als werknemer ben je daar automatisch voor verzekerd, je betaalt daar premie voor. Je moet de uitkering zelf aanvragen en je vervolgens onderwerpen aan allerhande van verplichtingen zoals solliciteren, meedoen aan een reintegratietraject en al je inkomsten opgeven.

  @Helga

  Als je bijstand ontvangt is PGB geen inkomsten of vermogen als die gebruikt wordt om zorg in te kopen. Gaat de bijstandsmoeder in dienst van haar kinderen dan is het wel inkomen. De bijstand vult dan het inkomen aan indien nodig. Je kan wel op extra aandacht van de sociale dienst rekenen als je een PGB hebt, of je die niet stiekum toch gebruikt als inkomensaanvulling.

  @Estherr

  Werken en PGB ontvangen mag. Je hoeft bij je werkgever niet te melden dat je inkomsten uit PGB hebt. Ontvang je een uitkering (ongeacht welke) dan moet je dat wel melden. Heb je geen inkomen en ga je in dienst van je kinderen dan moet je die alleen opgeven aan de belastingdienst.

  Let wel op dat je met werken en PGB veel belasting moet betalen. Reken uit of het gunstig is om in dienst van je kinderen te treden. Eea is afhankelijk van je persoonlijke situatie, heb je een partner? ben je alleenstaande moeder? een eigen huis? Dat soort dingen. Zet eventueel ca 1/3 van je PGB inkomen apart voor de belastingaanslag, dan zit je redelijke safe.

  Rugzakje is iets heel anders. Dat wordt geindiceerd door CvI en geldt voor 3 jaar. Dat geld zie je niet want dat wordt gespendeerd aan je kind. Je kunt school wel om verantwoording vragen wat ze met dat geld doen.

  Groetjes

  Nina

 • Msstery

  Hoi Nina,

  Het is mij geheel duidelijk:) Dank je wel. Hopenlijk is Jet ook wijzer nu.

  Grtz.

  Helga.

 • estherr

  Wow Nina, wat een kennis!!! Papierwerk, regeltjes, administratie… die psych. van mijn kinderen zei eens dat wij waarschijnlijk ook ADHD zouden hebben omdat we zo'n moeite hebben met zulke zaken.

  Maar het klopt als een bus wat je zegt. We hebben de belastingen net ingevuld en we zijn behoorlijk geschrokken van wat we moeten betalen.

  Ik heb mezelf uitbetaald, eigenlijk uit gebrek aan personeel. Want dat is nog het moeilijkste met een pgb. Mensen vinden die je kinderen aankunnen.

  Ik heb vorig jaar een officieel pgb-gespecialiseerd bureau ingehuurd om me bij te staan na schooltijd. De dame had een indrukwekkende cv in de zorgsector. Ze werd hier gillend gek. Twee uur spelen met drie enthousiastellingen in een boomhut is blijkbaar ingewikkelder dan een hele dag optrekken met een groep kwijlende volwassenen.

 • Jet

  Hoi Nina,

  Ontzettend bedankt voor je uitleg, super zeg! Daarop inhakend ga ik misschien heel onbeleefd door met de volgende vragen en hoop dat je die ook kan en wilt beantwoorden ;-)

  Op dit moment huur ik mezelf in zonder premies af te dragen. Maar, als de kinderen mij nou een arbeidscontract aanbieden….Dus dat ik officieel wao, ww, loonbelasting etc. premies ga betalen en een officiele loonadministratie voer, heb ik dan eventueel recht op een ww uitkering als het pgb in september stopt? Oftewel ik maak een contract voor bepaalde tijd tot einde pgb dat dan verloopt. Behou ik op die manier mijn ww rechten?

  Wordt de ww uitgerekend op basis van het laatst verdiende salaris of op een gemedieerd bedrag van het laatste jaar of alle jaren dat je gewerkt hebt?

  In dat geval zou dan het salaris van het pgb gelden als het laatst verdiende?

  Of, omdat ik op dit moment ook met het starten van een praktijk zit, is het mogelijk mijn ww rechten een half jaar op te schorten en dit weer samen te laten vallen met het beginstadium van een praktijk in combi met het verlies van het pgb in sept.

  Of moet ik juist op dit moment heel snel die praktijk officieel maken bij KvK en mezelf via de praktijk inhuren bij de kinderen. Dan heb ik misschien de opstartkosten van de praktijk die aftrekbaar zouden zijn of niet…?

  Zijn mijn studiekosten (die dus direct verband hebben met de adhd van de kinderen omdat het een in die richting gespecialiseerde opleiding is) ook aftrekbaar bij de aangifte?

  Dit is allemaal een zo ondoorzichtelijk gebeuren en vaak weet je dus niet wat alle eventuele mogelijkheden zijn.

  Zou je me hier in kunnen en willen adviseren? Mijn e-mail hierboven staat eventueel ook open.

  Alvast super bedankt, Jet

 • nina

  We gaan verder per mail want het wordt nu een heel verhaal.

 • nina

  Hoi Esterr,

  Heb je alle ziektekosten opgegeven? Onderverdeeld naar soort waardoor mogelijk weer forfaitaire posten ontstaan die extra aftrekposten opleveren?

  Als je jezelf uitbetaald kun je kosten maken die je weer mag aftrekken van je pgb-inkomsten.

  Een cv zegt idd niet zoveel. Beter is om te zien hoe iemand met de kinderen omgaat.

  Mare… je gaat emigreren?? Lekker hoor daar in Curacao. Heel veel succes en ach dat tempo…. veelste warm voor drukte, dus minder stress, relaxed, lijkt me beter dan het jachtige en overspannen nederland. Handig is dat ze in de Caraïben ook niet kunnen afspreken, je komt nooit te laat. Ideaal voor een adhder :D

  Het gaat je goed!!

  Groetjes

  Nina