Uit het AD van gisteren!

Leerling weigeren mag niet

Door LEX DE JONGE

ROTTERDAM - Scholen krijgen in 2007 een zorgplicht. Deze houdt in dat zij geen leerlingen meer mogen weigeren.

Dat is goed nieuws voor alle autisten, adhd?ers en moeilijk opvoedbare kinderen, voor wie momenteel nog geen plek is.

Scholen mogen in 2007 geen leerlingen meer weigeren. Ze krijgen een ?zorgplicht?. Zo wil minister Van der Hoeven van Onderwijs het grote aantal kinderen dat gedwongen thuiszit, terugdringen.

Minimaal honderd autisten, adhd?ers en moeilijk opvoedbare leerlingen krijgen nu geen onderwijs. Waarschijnlijk zijn het er zelfs veel meer, stellen praktijkmensen en het ministerie zelf. Op de wachtlijsten voor het speciaal onderwijs staan nu zevenhonderd leerlingen.

In onderwijsland gaat men schoorvoetend akkoord met het plan. De verenigingen voor schoolbesturen erkennen dat het ?zo niet langer kan?. Wel zijn ze bang dat de scholen door de zorgplicht overbelast gaan raken. ?Er mogen geen kinderen tussen wal en schip vallen: dat is cruciaal. Dat het probleem nu verschoven wordt van de ouder en de leerling naar de school is dan een goede zaak,?? meent Wim Bos van de Besturenraad Protestants Christelijk Onderwijs.

Grote twijfels zijn er wel. Zo trekt het rijk niet meer geld uit voor zorg op school, terwijl het aantal leerlingen dat extra hulp en begeleiding nodig heeft enorm groeit. De scholen krijgen dus meer werk. Bos: ?De overheid ontkent dit probleem en steekt de kop in het zand. In de praktijk zal het heel moeilijk gaan. Er is gewoon te weinig geld.?? De zorgplicht voor scholen is maar een van de plannen van Van der Hoeven. Reguliere scholen en speciale scholen moeten verregaand gaan samenwerken of zelfs fuseren. Ook moet de extreme bureaucratie bij het beoordelen van probleemleerlingen worden aangepakt.