Lichaam, biologieles en ADHD

  • Jet

    Vaak schrijf ik in antwoorden op vragen stukjes over het functioneren van het lichaam. Daarbij probeer ik het zo makkelijk mogelijk uit te leggen maar dat wil niet zeggen dat het me altijd lukt. ;-) De basis is het lichaam in zijn geheel en hoe het is opgebouwd. Vandaar dit ontzettend lange verhaal maar ik hoop dat jullie daardoor mijn antwoorden een beetje beter begrijpen.

    De basis van het lichaam zijn de cellen.

    Iedere cel is een fabriekje dat stoffen verwerkt. Iedere cel heeft zijn eigen taak en daar is hij speciaal op gebouwd. Een verzameling cellen met een in principe zelfde bouw en functie worden gezien als weefsel.

    Je hebt verschillende weefsels:

    Dekweefsel. Dat is echt het aller eerste randje cellen.

    Steunweefsel. Meest voorkomend is bindweefsel, maar een gespecialiseerde vorm is bv. (kraak)been,.spierweefsel en zenuwweefsel.

    De volgende stap is het orgaan. Die hebben een scherp begrensde vorm en functie en zijn samengesteld uit verschillende weefsels.

    Neem bv. de maag. Die heeft sensorcellen die merken als er voedsel in komt. Die sturen speekselcellen aan voor maagsappen, er zitten spiercellen die het voedsel door elkaar kneden, zenuwcellen die aansturing geven. enz. enz.(dit is heel grof gezegd hoor want er komt in de maag veel meer kijken)

    Ieder orgaan heeft zo zijn eigen type en verzameling van gespecialiseerd weefsel.

    Volgende stap is dat het orgaan op een systeem staat aangesloten. De maag, darmen etc. op het spijsverteringssysteem. Longen, hart etc. voor de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening, Hersenen, ruggemerg etc. voor het zenuwstelsel. Al deze systemen zijn afhankelijk van elkaar. Het spijsverteringssysteem kan niet zonder de aansturing van de hersenen, niet zonder de bloedvaten om de voedingstoffen rond te brengen, spieren etc. etc.

    Dit bovenstaande kunnen jullie zien als verschillende niveau's. Iedere keer een traptrede verder, een groter geheel.

    Tenslotte vormt dit alles samen de persoon die wij zijn.

    Hoe komt het dat we ons staande weten te houden in het leven? Een belangrijk aspect daarin is dat we op een goede manier kunnen omgaan met wat er aan signalen van buiten en binnen het lichaam op ons afkomt. Als we honger hebben eten we, als we koud zijn neemt ons lichaam, bewust en onbewust maatregelen om warm te worden. Kortom we doen er van alles aan om maar niet te veel af te dwalen van een evenwichtssituatie. Dit evenwicht speelt zich op alle bovengenoemde niveau's af.

    Het zenuwstelsel speelt hierin denk ik de belangrijkste rol. Die stuurt het lichaam aan tot aktie als er iets “uit balans” is. Dit doet het zenuwstelsel in samenwerking met het hormonale stelsel.

    Voor het goed functioneren van een lichaam moeten dus alle schakeltjes in deze ketting goed aan elkaar zitten. Zit er ergens een knik krijg je een kettingreactie van het lichaam om te compenseren.

    De cellen zijn afhankelijk van:

    - DNA materiaal uit de kern moet goed in de cel komen zodat hij weet wat zijn taak is.

    - Zuurstof voor de verbrandingsprocessen.

    - De juiste voedingsstoffen die deze specifieke cel nodig heeft om zijn eindproduct te maken.

    - Een flexibele celwand om de juiste stoffen binnen te laten en de verkeerde af te stoten.

    Hier zie je dat de eerste zaken verkeerd gaan. Door een tekort aan belangrijke stoffen kunnen de cellen niet optimaal presteren, daardoor functioneerd het weefsel niet goed, daardoor krijgt het orgaan problemen, daardoor kan een heel systeem ontregeld worden.

    Wat is ADHD……..Bestaat ADHD…… Heeft iedereen met ADHD hetzelfde…….

    NEE. In mijn ogen bestaat ADHD niet. Voordat iedereen op de kast zit en mij affakkeld lees alsjeblieft verder.

    ADHD is een verzameling van problemen, van kenmerken die zich over het algemeen op een zelfde manier uiten. Mensen met ADHD hebben een gezamelijke hoeveelheid aan klachten, toch heeft iedereen en beleeft iedereen het op zijn eigen manier. Dat komt omdat er bij iedereen net een ander schakeltje in de ketting een knak heeft. Dit heeft te maken met erfelijkheid, geboorte, beklemmingen etc. etc.

    - Bij de ene persoon kan het zijn dat de bijnieren (die adrenaline maken) van slag zijn, daardoor te veel adrenaline maken, daardoor opgefokt zijn en druk of angstig.

    - Bij de volgende werken de darmen minder goed, die nemen voedingstoffen niet goed op, daardoor kunnen de hersenen de stoffen om zenuwprikkels te remmen niet goed maken, daardoor is er druk gedrag. Er is geen rem.

    - De volgende persoon zit met een verstoorde suikerhuishouding. Die suikerhuishouding speelt een belangrijke rol in het maken van hormonen. Hormoonhuishouding verstoord en er kunnen een ontzettende hoeveelheid aan klachten en gedragsproblemen komen. En ga zo maar door…..

    Al deze bovenstaande personen kunnen ADHD gediagnotiseerd krijgen (of PDDnos, of ODD enz.) maar het heeft voor allemaal een hele andere oorzaak. Daarom werkt bij de ene Ritalin wel en bij de ander niet. Gewoon omdat er een andere lichamelijke oorzaak ligt van het probleem.

    Visoliepillen, voedingssuplementen, maar ook fysiotherapie, osteopathie, homeopathie… bij de ene zal het werken en bij de ander niet of een klein beetje.

    Daarom ben ik er van overtuigd dat ADHD voor een groot gedeelte te “genezen” is als je maar weet welk schakeltje je in het geheel moet vervangen. Daar zal je je lichaam wel bij moeten helpen, want een erfelijk zwak funcionerend systeem zal niet zo maar ineens supersterk worden. Dat blijft een zwakke schakel.

    gr. Jet

  • mas

    He jet, had je niets te doen?:D:D:D bedankt joh, ga het ff uitprinten en dan later lekker rustig doorlezen, heel prettig zoals jij het altijd uitlegt, top!

    mas;):)

  • edwin

    Klein gedeeldte(misschien wel groot)van de adhders worden hier toch mee geboren?.dat hele neurotransmitterverhaal is toch aangeboren,waarom is het dan niet eerlijk om te zeggen dat deze mensen wel aan adhd lijden?

    Dingen die jij opschrijft lijken meer op een verhaal als alternatieve mogelijkheden die de sympthonen van ADHD kunnen veroorzaken.

    Ik geloof best dat er heel veel ADHDdiagonses verkeerd gaan,omdat er wat mis is in de biologische schakels,maar om nou te zeggen dat ADHD niet bestaat lijkt me wat onwaarschijnlijk.

    mijn vraag staat dus al boven :Als de mensen die een aangeboren afwijking hebben in de hersens,waarom zou je die dan geen ADHDers mogen noemen?

  • Jet

    Aangeboren waar in de hersenen?

    Welke van de ongeveer 20 neurotransmitters?

    ADHD-ers hebben inderdaad vaak neurotransmitter problemen. Maar is dat omdat ze te veel stimulerende neurotransmitters hebben, of te weinig remmende neurotransmitters, of een verstoring in de hormonale neurotransmitters?

    Komt de verstoring van de neurotransmitters door een opname probleem in de darmen van de juiste stoffen?

    Daarnaast kan afhangen van de bijnieren, van de alvleesklier, van de schildklier, van de lever.

    Dan heb je nog de verschillende delen in de hersenen. Verstoring in de Hypofyse, hypothalamus, thalamus, epifyse.

    Zijn er opstrukties in de nek, aan het voorhoofd, zijkant van de schedel, bij het middenrif?

    Dat is dus echt bij iedereen anders. Bij iedere ADHDer anders. Maar iedere ADHDer heeft dus echt wel ergens last van. Het gaat erom uit te vinden waar en wat er niet goed werkt.

    Neurotransmitters maakt het lichaam zelf aan. Weet je welke neurotransmitter het niet goed doet kan je zorgen met gerichte voeding, voedingsuplementen, versterken van het veroorzakende orgaan ed. de zaak toch weer heel behoorlijk op de rit krijgen.

    Dan kan het aangeboren zijn, maar het is wel te verhelpen.

    gr. Jet

  • edwin

    ahaa ok op die manier

    ik dacht idd dat het een aangeboren afwijking was in de hersens en dan zou je wel kunnen spreken van ADHD.

    Maar als ook de neurotransmitters weer ergens aangemaakt worden in bepaalde organen zit daar de kern van de problemen.Op die manier bestaat er denk ik geen echte ADHD en is ADHD een verzamelnaam geworden van bepaalde sympthonen.

    moet eerlijk zeggen dat ik dat hele neurotransmitterverhaal nooit echt bestudeerd heb,omdat het nooit echt wetenschappelijk werd ondersteund,waarom lezen dan?

    Ik heb er voor de rest geen verstand van,normaal neem ik me voor om niet mee te discuseren waar ik geen verstand van heb,maar kon het deze keer niet weerstaan :D

    hehe,Sorry Edwin

  • Breedbekkikker

    Zo, kun je nu ook het verschijnsel hoge bloeddruk uitleggen?

    Daar weet men ook bij 90% de oorzaak (nog) niet van. Als ze die wel wisten, was het vast wel te genezen…..

    Hoe ingewikkeld je verhaal er boven ook lijkt, ik vind jouw conclusie en mening aan het einde van je relaas dus zeer kort door de bocht. Sorry!

  • Jet

    Edwin zei:

    normaal neem ik me voor om niet mee te discuseren waar ik geen verstand van heb,maar kon het deze keer niet weerstaan.

    Last van niet te onderdrukken impulsen :D:D:D Zou dat ADHD zijn?

    Ik kan je alleen niet vertellen welke neurotransmitter daar bij hoort…

    :D Jet

  • edwin

    Tja die impulsen komen meer voort uit nieuwsgierigheid en eigenwijsheid.Vind interresante stof maar kan er eigenlijk niet over mee discuseren,erg frustrerend,toch een poging gewaagd :D

  • Jet

    Mijn visie is dat een persoon verschillende klachten kan hebben en dat die terug te voeren zijn op een lichamelijk probleem. Het is dus niet zo, je hebt een hoge bloeddruk, wat doe je eraan. Nee, je hebt lichamelijke problemen waarvan één van de klachten een te hoge bloeddruk is. Dat is net de omgekeerde manier om er tegen aan te kijken.

    Bloeddruk kan van heel veel verschillende dingen afhangen.

    De nieren zorgen naast filtering van het bloed ook voor het juiste volume. Per dag filteren de nieren ongeveer 180 liter primaire urine. Daarvan wordt ongeveer 178 liter weer teruggeresorbeerd. 2 liter is de secundaire urine die met het plassen verdwijnt in de wc. Een haarvaatje ligt op een ingenieuze manier in het nierkanaaltje. Daarin zitten sensoren in de wand van het bloedvat en het nierkanaaltje die een rol spelen bij de bloeddrukregulering. (celniveau) Er wordt Renine afgescheiden (een enzymatisch-hormoon)

    Aldosteron (een mineralocorticoïde) komt van de bijnier en heeft zijn invloed veel in de nieren maar eigenlijk op alle systemen waar vochthuishouding een rol speelt. In de darmen, in de huid (zweten). Dit systeem is heel erg afhankelijk van Natrium ionen.

    Het systeem wordt getriggert bij te weinig of te veel Natrium (zout) ionen. Maar ook bij te dik of te dun bloed of bij bloedverlies (grote wonden).

    Renine is een enzym dat in het bloed samen gaat met een plasma-eiwit dat uit de lever komt (angiotensinogeen). Samen vormen ze een 3e vorm (angiotensine I). Dat gaat naar de longen waar het een 4e type enzym vormt. Deze 4e vorm van enzym (angiotensine II) zet verschillende dingen in werking die allemaal leiden tot een verhoging van de bloeddruk.

    Het Renine-angiotensine systeem is een balangrijk bloeddrukregulerend middel. Het stelt het lichaam in staat om juist te reageren op een tekort of overschot aan Natrium. Een tekort aan Na. (natrium) stimuleert de uitstoot van renine —> het lichaam houdt zou en water vast —> de bloeddruk stijgt.

    Overdosis Na. remt de aanmaak van renine –> het lichaam scheidt meer zout en water af —> de bloeddruk daalt. Dat wil zeggen dat ondanks de grote of tekorten aan inname van zout de bloeddruk constant gehouden wordt.

    Het is dus een groot fabeltje dat je zoutloos moet gaan eten voor je bloeddruk. Nee, je nieren moeten de renine aan kunnen maken. De lever moet het plasma-eiwit angiotensinogeen aan kunnen maken. De Aldosteron moet worden uitgestoten. De sensoren in de cellen van de nieren moeten werken.

    Dan is er nog het antidiuretisch hormoon (vasopressine). Dat wordt gemaakt in de hypofyse en aangestuurd door de hypothalamus in de hersenen. (orgaanniveau)

    Dit alles wordt gedaan door het autonome zenuwstelsel. Het is niet zo dat je na denkt: Nu ga ik eens even een beetje renine aanmaken. Dat gebeurt automatisch. (systeem niveau).

    Een lichaam kan dus beginnen met op celniveau problemen te hebben met de aanmaak van producten of de sensoren.

    Op orgaan niveau kunnen de bijnieren en nieren of lever zwak werken en dus ook hun werk niet goed doen. Of in de hersenen de Hypofyse en hypothalamus…..

    Op systeem niveau kan het autonome zenuwstelsen zwak zijn.

    Je gaat dus met terugwerkende kracht kijken. Is het autonome zenuwstelsel sterk, zorg dat het sterker wordt. Functioneren de organen goed. Zorg dat die optimaal kunnen functioneren. Zijn er voldoende basisproducten voor de enzymen en eiwitten. Is er voldoende Natrium.

    Is dit allemaal goed is het lichaam perfect in staat die natuurlijke “balans” te vinden en de bloeddruk op de juiste manier reguleren. In rust lager - bij aktie hoger.

    En kort door de bocht met/over ADHD…. Tja, het is maar hoe je het bekijkt.

    gr. Jet

  • esther

    Allemachtig, wat een lange bocht. Drie hoeraatjes voor dr. Jet!!!