Vaak schrijf ik in antwoorden op vragen stukjes over het functioneren van het lichaam. Daarbij probeer ik het zo makkelijk mogelijk uit te leggen maar dat wil niet zeggen dat het me altijd lukt. ;-) De basis is het lichaam in zijn geheel en hoe het is opgebouwd. Vandaar dit ontzettend lange verhaal maar ik hoop dat jullie daardoor mijn antwoorden een beetje beter begrijpen.
De basis van het lichaam zijn de cellen.
Iedere cel is een fabriekje dat stoffen verwerkt. Iedere cel heeft zijn eigen taak en daar is hij speciaal op gebouwd. Een verzameling cellen met een in principe zelfde bouw en functie worden gezien als weefsel.
Je hebt verschillende weefsels:
Dekweefsel. Dat is echt het aller eerste randje cellen.
Steunweefsel. Meest voorkomend is bindweefsel, maar een gespecialiseerde vorm is bv. (kraak)been,.spierweefsel en zenuwweefsel.
De volgende stap is het orgaan. Die hebben een scherp begrensde vorm en functie en zijn samengesteld uit verschillende weefsels.
Neem bv. de maag. Die heeft sensorcellen die merken als er voedsel in komt. Die sturen speekselcellen aan voor maagsappen, er zitten spiercellen die het voedsel door elkaar kneden, zenuwcellen die aansturing geven. enz. enz.(dit is heel grof gezegd hoor want er komt in de maag veel meer kijken)
Ieder orgaan heeft zo zijn eigen type en verzameling van gespecialiseerd weefsel.
Volgende stap is dat het orgaan op een systeem staat aangesloten. De maag, darmen etc. op het spijsverteringssysteem. Longen, hart etc. voor de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening, Hersenen, ruggemerg etc. voor het zenuwstelsel. Al deze systemen zijn afhankelijk van elkaar. Het spijsverteringssysteem kan niet zonder de aansturing van de hersenen, niet zonder de bloedvaten om de voedingstoffen rond te brengen, spieren etc. etc.
Dit bovenstaande kunnen jullie zien als verschillende niveau's. Iedere keer een traptrede verder, een groter geheel.
Tenslotte vormt dit alles samen de persoon die wij zijn.
Hoe komt het dat we ons staande weten te houden in het leven? Een belangrijk aspect daarin is dat we op een goede manier kunnen omgaan met wat er aan signalen van buiten en binnen het lichaam op ons afkomt. Als we honger hebben eten we, als we koud zijn neemt ons lichaam, bewust en onbewust maatregelen om warm te worden. Kortom we doen er van alles aan om maar niet te veel af te dwalen van een evenwichtssituatie. Dit evenwicht speelt zich op alle bovengenoemde niveau's af.
Het zenuwstelsel speelt hierin denk ik de belangrijkste rol. Die stuurt het lichaam aan tot aktie als er iets “uit balans” is. Dit doet het zenuwstelsel in samenwerking met het hormonale stelsel.
Voor het goed functioneren van een lichaam moeten dus alle schakeltjes in deze ketting goed aan elkaar zitten. Zit er ergens een knik krijg je een kettingreactie van het lichaam om te compenseren.
De cellen zijn afhankelijk van:
- DNA materiaal uit de kern moet goed in de cel komen zodat hij weet wat zijn taak is.
- Zuurstof voor de verbrandingsprocessen.
- De juiste voedingsstoffen die deze specifieke cel nodig heeft om zijn eindproduct te maken.
- Een flexibele celwand om de juiste stoffen binnen te laten en de verkeerde af te stoten.
Hier zie je dat de eerste zaken verkeerd gaan. Door een tekort aan belangrijke stoffen kunnen de cellen niet optimaal presteren, daardoor functioneerd het weefsel niet goed, daardoor krijgt het orgaan problemen, daardoor kan een heel systeem ontregeld worden.
Wat is ADHD……..Bestaat ADHD…… Heeft iedereen met ADHD hetzelfde…….
NEE. In mijn ogen bestaat ADHD niet. Voordat iedereen op de kast zit en mij affakkeld lees alsjeblieft verder.
ADHD is een verzameling van problemen, van kenmerken die zich over het algemeen op een zelfde manier uiten. Mensen met ADHD hebben een gezamelijke hoeveelheid aan klachten, toch heeft iedereen en beleeft iedereen het op zijn eigen manier. Dat komt omdat er bij iedereen net een ander schakeltje in de ketting een knak heeft. Dit heeft te maken met erfelijkheid, geboorte, beklemmingen etc. etc.
- Bij de ene persoon kan het zijn dat de bijnieren (die adrenaline maken) van slag zijn, daardoor te veel adrenaline maken, daardoor opgefokt zijn en druk of angstig.
- Bij de volgende werken de darmen minder goed, die nemen voedingstoffen niet goed op, daardoor kunnen de hersenen de stoffen om zenuwprikkels te remmen niet goed maken, daardoor is er druk gedrag. Er is geen rem.
- De volgende persoon zit met een verstoorde suikerhuishouding. Die suikerhuishouding speelt een belangrijke rol in het maken van hormonen. Hormoonhuishouding verstoord en er kunnen een ontzettende hoeveelheid aan klachten en gedragsproblemen komen. En ga zo maar door…..
Al deze bovenstaande personen kunnen ADHD gediagnotiseerd krijgen (of PDDnos, of ODD enz.) maar het heeft voor allemaal een hele andere oorzaak. Daarom werkt bij de ene Ritalin wel en bij de ander niet. Gewoon omdat er een andere lichamelijke oorzaak ligt van het probleem.
Visoliepillen, voedingssuplementen, maar ook fysiotherapie, osteopathie, homeopathie… bij de ene zal het werken en bij de ander niet of een klein beetje.
Daarom ben ik er van overtuigd dat ADHD voor een groot gedeelte te “genezen” is als je maar weet welk schakeltje je in het geheel moet vervangen. Daar zal je je lichaam wel bij moeten helpen, want een erfelijk zwak funcionerend systeem zal niet zo maar ineens supersterk worden. Dat blijft een zwakke schakel.
gr. Jet