Hey Jet,
15 augustus is inderdaad Maria's hemelvaart (zou wel eens willen weten hoe die hemel eruit ziet trouwens…) of plechtig gezegd ‘Onze Lieve Vrouw Hemelvaart’ vandaar die moederkesdag.
Een vrije dag die in de vakantie valt, krijgen we in het onderwijs nooit achteraf. Als officiële feestdagen in het weekend vallen, kunnen we het ook vergeten terwijl je ze in privé-bedrijven later kan opnemen.
Aan de andere kant hebben we natuurlijk niet te klagen wat vakantie betreft : een week rond 1 november, 2 weken kerstvakantie, een week in het voorjaar, 2 weken paasvakantie, de officiële feestdagen en dan heel juli en augustus vrij… en dat allemaal gewoon doorbetaald.
Het enige jammere, waar veel collega's problemen mee hebben, is dat we nooit een
vrije dag kunnen nemen als het ons uit komt : als je iets te doen hebt, je kind is ziek, of je hebt gewoon geen zin bv…
We hebben wel 4 dagen ‘omstandigheidsverlof’ voor als iemand die onder hetz. dak woont ( NIET voor je moeder bv die dringend naar het ziekenhuis moet), ziek is OF je een officiele zaak moet regelen (akte tekenen of zo) maar daar moet je dan een officieel bewijs van afgeven.
Je weet wrs wel dat mijn jongste dochter dyscalculie heeft en ik, bij examens, hier echt alles in moet pompen wat wisk., wetenschappen en aardrijkskunde betreft. De rsultaten zijn dan ook schitterend (wat verwacht wordt van de school want vrijstelling kan niet ondanks een attest dyscalculie )
Ze moet net als iedereen minstens de helft halen maar dat lukt wel want ze is enorm verstandig en als je haar nèt voor het examen alles opnieuw uitlegt, blijft het tot net na het examen ‘plakken’ ( zo haalde ze de laatste examenreeks 70% voor wiskunde terwijl ze zonder mijn hulp mss 20 % haalt ) maar ja, dat vraagt enorme inspanningen van mijn kant zoals bijlessen wisk volgen want da's eigenlijk chinees voor mij (ze zit op het hoogste niveau van midd. ond hier in Vlaanderen)
en ik moet het snappen en BLIJVEN snappen zodat het parate kennis blijft en ik het haar telkens opnieuw kan uitleggen…
Hier hebben ze de namiddag vrij om te studeren en als het die vakken betreft, is mijn hulp hier echt wel nodig maar ik kan geen vrijaf nemen en dat zorgt elke keer opnieuw weer voor kopbreken…Bij onze zoon nam mijn man elke namiddag vrijaf want bij hem ging het er gewoon om dat hij anders voor de tv hing ipv te studeren maar bij A-S moet er echt van nul alles opnieuw en opnieuw uitgelegd worden en da's aan mijn man niet besteed.
Eén keer heb ik me ziek gemeld en een dag later stond een adviserend geneesheer aan de deur om te controleren of ik wel degelijk ziek was want achter je rug wordt natuurlijk vanalles gespeculeerd en, alhoewel ik verder zo goed als nooit ziek ben, sommige collega's lijken echt op de loer te liggen, alsof al je vrije tijd in de leerproblemen van je kinderen stoppen een luxe is…
Vorig schooljaar ben ik naar de directeur gestapt en heb haar een lessenrooster gevraagd met zo veel mogelijk vrije uren in de namiddag (een fulltime in het middelbaar onderwijs is maar 22 u les - de rest doe je thuis- maar als de directie niet meewil, kan je de hele dag op school zitten terwijl je mss 3 uur les hebt die dag…) en gelukkig heb ik die gekregen na de nodige uitleg waarom. Ook dit schooljaar heb ik haar voor de laatste keer die gunst gevraagd. Ik ben benieuwd…
Ja kind, zelfs in het speciaal onderwijs vind je géén begrip voor leerstoornissen! Maar ja… nog 1 schooljaar en ze is uit het middelbaar onderwijs en dan kan ze verder aan de hogeschool of aan de universiteit, op voorwaarde dat er geen ‘statistiek’ bij komt kijken natuurlijk, en dan zit mijn taak wat dat probleem betreft erop…
Kinderen hè…
Liefs, Greet