Dieet bepaalt leerproblemen
Steeds meer kinderen hebben leerproblemen: moeite met lezen en schrijven, slechte concentratie en moeite om informatie te onthouden. Ernstiger problemen zijn dyslexie, ADHD en autisme. Volgens What Docters Don?t Tell You (september 2004) is de oorzaak in veel gevallen biochemisch: een stof waaraan een tekort is of een stof die een chemische reactie veroorzaakt. Vaak wordt dit niet onderkend en krijgt het kind een medische diagnose opgeplakt waar het de rest van zijn leven last van kan hebben. Vaak ook worden medicijnen te vroeg voorgeschreven, waardoor het lichaam beschadigd raakt. Artsen zien leerproblemen vaak als een hersenziekte, maar er zou een andere oorzaak kunnen zijn. Veel van de symptomen van dyslexie, ADHD en autisme komen namelijk overeen, zoals allergie, huidproblemen, slaapstoornissen en slechte motorische coördinatie. Pioniers opperen nu dat er een gemeenschappelijke basis is: fundamentele voedingstekorten.
Met name kinderen die niet goed vetten kunnen verwerken, komen in de problemen en hebben meer vetten nodig om normaal te functioneren. De hersenen bestaan voor twintig procent uit sterk onverzadigde vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken en via de voeding moet binnenkrijgen. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen giftig voor de hersenen zijn. Uit onderzoek op scholen voor dyslectische leerlingen bleek dat een tarwevrij dieet spectaculaire resultaten opleverde. Binnen zes maanden was het grootste gedeelte van de kinderen in staat geweest om de leerstof versneld op te nemen. Sommigen deden in een halfjaar waar ze normaal gesproken één of zelfs twee jaar over zouden doen. De kinderen werden allemaal vrolijker, kalmer en alerter. Experimenten met het uitbannen van melkproducten leverden vergelijkbare resultaten op. De conclusie van het onderzoek: laat kinderen met leerproblemen testen op gifstoffen, verwijder gluten en zuivel uit het dieet en zorg voor voldoende essentiële vetzuren.
Bron: http://www.ode.nl/news.php?nID=406