komt er ooit duidelijkheid?

  • Els

    Hallo,

    Ben na een poos weer eens aan het kijken op jullie prikbord. Zie dat er het een en ander veranderd is.

    Jullie allemaal een voorspoedig 2005 toegewenst.

    Het gaat over onze zoon die deze week 6 jaar hoopt te worden.

    Momenteel zit hij op het mkd (inmiddels alweer 1 1/2 jaar) omdat ze op de basisschool niet wisten wat ze met hem moesten beginnen.

    Een half jaar hebben ze het volgehouden. Met veel extra begeleiding, extra vrij, extra uit de klas halen, bij een andere leerkracht in de klas enz.

    Het is een extreem druk mannetje, wat absoluut niet tegen prikkels kan.

    Een verjaardag…. een ramp. Met deuren slaan, zijn ogen staan dan ook helemaal wild. Hij krijgt voor hij naar bed gaat een slaapdrankje, anders duurt het wel tot half 11 voordat hij in slaap valt. Gaat nooit gewoon slapen, moet eerst even tot rust komen, even spelen, voordat hij kan gaan slapen.

    Maar…. tot op heden weten we nog steeds niet wat er met hem aan de hand is. De psychologe van school zegt dat hij geen adhd heeft. Omdat hij zich daar op school met een klasje van 7 kinderen goed kan concentreren. Maar in een klas met 30 kinderen kan hij het niet.

    Deze zomer moet hij wel van het mkd af, dus moeten wij nu naar een geschikte school gaan zoeken. Wij zelf hebben nu een afspraak gemaakt bij spec. onderwijs, naar een gewone basisschool zal niet lukken, i.v.m. te grote klassen en te weinig begeleiding.

    De vakantie is regelrecht een ramp, driftaanvallen, deuren smijten enz.

    En dat met al 11/2 jaar extra begeleiding vanuit mkd (maatschappelijk werker) en extra sova-training e.d.

    Boven hem hebben we nog 3 kinderen, die zijn heel anders dan hem. Ook voor hun is het soms heel moeilijk, omdat hij alle aandacht vraagt.

    Is er ook iets voor ouders met een kind die tussen wal en schip zit? Dus waar geen adhd stempel op wordt gezet, maar die wel zo hyper is dat je het geen ‘gewoon’kind kan noemen.

    (Heb al omega 3 van kruidvat geprobeerd, maar helpt bij hem niets)

    Ben soms wel een beetje erg moedeloos….

    Groetjes,

    Els

  • Bernadette

    Hoi Els ,

    Leuk je weer te zien , er is niet zo gek veel veranderd hoor .

    Hoe en waarop baseert de psycholoog dat dan , is hij al uitvoerig getest dan ?????

    Want ik denk dat dat het belangrijkst is , verlies de moed niet , hij kan ook met begeleiding op een gewone basisschool functioneren .

    Eerst denk ik dat het het belangrijkst is dat hij onderzocht word , geestelijk /lichamelijk .

    Dat je een diagnose krijgt en dan een pgb , een rugzakje , de tog aanvragen enz .

    Als hij in een klasje zit met zes kinderen en het lukt wel dan maar in een grotere groep niet dat is op zich al een teken aan de wand .

    Hij is nu bijna zesdus kan nu echt goed onderzocht worden sterkte Bernadette

  • seetje

    hoi Els. mijn 5 jarig kind was erg druk en agressief. . maar volgens de specialist was het geen ADHD maar SI. met zijn 8 is hij bestempeld tot kind met adhd nld en pdd-nos. Maar ook toen is gezegd.Dat het nog alle kanten op kan. Met zijn 10 kunnen ze hier duidelijkheid in krijgen. Dus duidelijkheid? wij zijn al vanaf zijn 2 bezig .En worden nog steeds keer op keer opnieuw door de draaimolen gehaald.Mijn kind zit met de nodige begeleiding van rt, mrt en zijn “rugzakje”op een gewone basischool met 25 kids in de groep. volgens docente gaat het goed met zijn ritalin. Maar ik vind het een lamleg en tegelijkertijd een oppep middell. Ben nu begonnen met visloie. maar weet nog niet wat dit voor effect zal hebben. het is namelijk nog vakantie, groetjes Seetje

  • Els

    Bernadette,

    Volgens mij krijgen ze op mkd niet zo snel een stempel op. En als dat niet gebeurt krijg je geen rugzakje, dus kan je uiteindelijk ook niets beginnen. Dus ben bang als hij straks op spec. onderwijs zit (zonder rugzakje), en het daar bijv. niet goed gaat, dat we dan van voor af aan in de molen terecht komen. Wij hebben alleen maar vragenlijsten in moeten vullen, en ze was ontzettend geschrokken van hoe zwaar wij de opvoeding vonden. Verder is alleen zijn intelligentie getest, en die was bovengemiddeld, 115.

    Vandaar dat ik af en toe helemaal het idee heb met de rug tegen de muur te staan.

    Groetjes,

    Ellie

  • Bernadette

    Hoi Els ,

    Dat zal wel dan dat je geen stempeltje snel krijgt , maar toch vraag ik me dan af wat er uit die lijsten gekomen is , ze moeten toch in een richting denken .

    Want anders sta je zeker in de kou .

    Even voor de goede orde , juist een rugzakje krijg je als je kind op het reguliere onderwijs zit .

    Als je kindje al op het speciaal onderwijs zit zal het geen rugzakje krijgen .

    Dit heeft de overheid ingesteld om zoveel mogelijk kinderen te houden op het reguliere onderwijs .

    Els voor je gevoel zal je met de rug tegen de muur staan dat begrijp ik , ik was ook ooit op die plek .

    Het is zeker niet makkelijk om elke dag weer een nieuwe start te maken en tegen dezelfde feiten aan te lopen , maar vergeet een ding niet als je denkt dat je met de rug tegen de muur staat , bots je tegen een hele hoop mede ouders op . Die weer achter je staan en naar je luisteren , sterkte Bernadette

  • Rianne

    Ter verduidelijking; Je kiest als ouder OF voor de Rugzak OF voor het Speciaal Onderwijs. Je kunt niet beiden krijgen. Het REC beslist of je kind in aanmerking komt voor de Rugzak of het SO. Jullie als ouders beslissen waarvoor je kiest. Rugzak in het regulier onderwijs OF het Speciaal Onderwijs.

    Wij hebben na de basisschool in het Speciaal Onderwijs gekozen voor de Rugzak op het gewoon voortgezet onderwijs omdat wij denken dat onze zoon daar het meeste baad bij heeft. Het VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs) waren van een te laag niveau voor onze zoon. Eigenlijk hadden we dus geen keus….

    Je kunt dus wel een Rugzak aanvragen als je kind op het Speciaal Onderwijs zit maar als je denkt dat je kind beter af is op het gewoon onderwijs.

  • marleen

    Hallo Els,

    Nou, jouw gevoel ken ik volledig.

    Mijn oudste zoontje is nu net 6 en heeft al 3 diagnoses achter de rug. Ene van neen, ene van ja en de laatste was er zelfs ene van: eigenlijk weten we het niet goed, kom volgend jaar maar eens terug want hij is eigenlijk nog te jong.

    Soms denk ik ook dat hij altijd zo'n tussen geval zal blijven en al ga ik bij 20 teams misschien krijg ik wel 10 ja's en 10 neen's.

    Ikzelf heb de diagnose voor mezelf wel gesteld want ik heb de rust in mezelf nodig. Mijn man is officieel adhd-er nu met diagnose, ik heb al een tiental boeken verslonden en blijf informatie halen waar ik maar kan. Ik heb in belgië weer twee boeken van Zit Stil gekocht, even in het nederlands lezen zal leuk zijn.

    Bij alles wat ik lees kan ik alleen maar vaststellen dat mijn zoontje hoogst waarschijnlijk adhd heeft, de twijfel blijft er natuurlijk altijd. Maar rond adhd hangt zowiezo bij heel veel deskundigen ook een grote twijfel. Soms denk ik dat ze er uiteindelijk net zoveel of net zoweinig van weten als wij ouders.

    De duidelijkheid zou ik ook graag krijgen, het is alsof het officiele stempeltje rust brengt en er eindelijk een naam kan gegeven worden aan het ‘monstertje’. Dus heb ik voor mezelf voorgenomen dat mijn zoon voor het ogenblik adhd heeft, volgens een van de expertsteams was dat trouwens ook zo. En voor de second (of beter gezegd, fourth) oppinion wachten we dus maar een jaartje.

    Ik vrees echter dat de echte duidelijkheid nooit zal komen want als je hier verhalen van veranderingen van diagnoses leest door de jaren heen, dan zijn er sommigen die met 90 jaar nog niet zullen weten wat ze nu eigenlijk hebben.

    Dus zoals gezegd, ik had zelf de rust nodig, heb zelf de diagnose gesteld, kan natuurlijk geen ritalin geven, maar dat wil ik voorlopig toch niet. We doen het met visolie, andere school alle pedagogische truukjes en heel heel heel veel geduld. Heb ik hier weer van de Drie Koningen gekregen :)

    Marleen.

  • Els

    Marleen,

    Bedankt voor je berichtje, ik heb daar heel veel steun aan.

    Deze 2 weken vakantie, ik wordt er compleet dol van, vandaag al onze 2de dochter van 13 met een tak bewerkt, bijna in d'r oog, om niks, met een aardappelschilmesje lopen dreigen, en ga zo maar door.

    En dan tegen een muur van onbegrip aanlopen.

    Er zijn weet ik hoewel adhd-ers die wel een normale basisschool doorlopen en onze zoon kan dat niet (let wel, hij heeft er een half jaar opgezeten, na 10 dagen belde ze al op dat het zo niet door kon gaan).

    Dus vandaar dat is basisschool niet meer zo zie zitten.

    Jij ook heel veel sterkte met alles, misschien moet ik op een gegeven moment maar aan een pilletje?!

    Groetjes,

    Els

  • seetje

    hoi els. leuk een berichtje terug te ontvangen. En inderdaad rust bij je zelf is erg belangrijk .Laat alleen dat pilletje maar achterwege.Ik heb dit een periode gedaan.Om dat ik me in het gehele gebeuren niet staande meer kon houden.Buiten mijn adhdertje en een kleine nieuwe telg .Kreeg ik ook nog mijn man zwaar in de kreukels terug mee uit het ziekenhuis . na een zwaar moterongeluk. Nee, geen pilletjes meer. Ze leggen je lam. Terwijl het net nodig is om twee maal zo sterk als andere in hetr leven te kunnen staan.Een extra berichtje hier op de site plaatsen .de verhalen van andere lezen. en verder lekker genieten van de kinderen en al het mooie wat ons iederew dag weer overkomt.Dat maakt mij sterk genoeg. groetjes.

  • Els

    Hoi,

    Soms is het wel eens goed om met je neus gedrukt te worden wat anderen al niet mee maken. Moet er inderdaad van genieten, heb er nog 3 boven hem! Alleen is het soms wel heel moeilijk, omdat zijn buien je extra veel energie kosten omdat het je emotioneel raakt.

    Jij ook heel veel sterkte met alles hoor!

    Groetjes,

    Els